Basis besturing van de Ipad

Tikken,dubbel tikken, vegen, knijpen en uitsmeren!

 

Basis besturing van de iPad

Veel mensen zijn inmiddels gewend aan een muis en keyboard voor hun computer. Bij de ipad gebruik je deze niet meer en zijn er andere handelingen nodig om acties te voltooien. In plaats daarvan gebruik je op de Ipad het zogenoemde Multi touch screen, wanneer je al een Iphone bezit ben je al gewend om het multi touch screen te gebruiken. Je kan namelijk tikken, dubbel tikken, typen, tik en vasthouden, slepen, knijpen, uitsmeren en vegen. Tikken wordt hetzelfde gebruikt als klikken met je muis op een computer. Tik op bijvoorbeeld safari om safari te openen. Vervolgens tik je op de browser balk om een website in te voeren. Er verschijnt direct een keyboard, om te typen, klik simpel weg op de letter en het verschijnt in de browserbalk. Tik rechtsonder om het keyboard weg te halen. Soms is het handig om even in te zoomen, hiervoor gebruik je dubbel tap.

Tik en houd vast wordt gebruikt om een item te selecteren. Wanneer je dit op je homescreen doet met een app kun je vervolgens de app slepen. Slepen gebruik je voor bijvoorbeeld websites, maps of voor applicaties in je homescreen. Knijpen en uitsmeren gebruik je om in en uit te zoomen voor bijvoorbeeld in maps of op foto’s. Vegen gebruik je om te scrollen door webpagina’s, tijd in te stellen en te bladeren door je home screens.

We hebben een hoop behandeld in deze video, dit zijn de basis hand bewegingen waarmee je de ipad bestuurd. Even kort opsommen: we kunnen tikken, dubbel tikken, typen, tik en vasthouden, slepen, knijpen, uitsmeren en vegen.

 

Tikken

Tikken betekend dat u met u vinger het beeldscherm even kort aantikt met één vinger. Door te tikken kunt u applicaties openen en alles aan klikken zoals u dat met de muis op de computer zou doen.

Dubbel Tikken

Dubbel tikken betekend dat u twee keer snel achterelkaar uw vinger tikt op het beeldscherm. Door twee keer snel te tikken kunt u inzoemen op foto’s zoals ik laat zien in de video.

Vegen

Vegen betekend dat u uw vinger laat glijden over het beeldscherm. Soms is een pagina niet volledig in beeld omdat het groter is dat het scherm van de iPad. U kunt dan vegen om u over de pagina te bewegen. Vegen is in de iPad besturing erg handig en wordt erg vaak gebruikt. Wanneer u denkt dat het er meer informatie is, probeer dan altijd te vegen om te kijken of het zo is. Vegen is ook handig om van foto naar foto te bewegen en verschillende homescreens te bekijken.

Tik en vasthouden

Als u een actie wilt ondernemen op bijvoorbeeld applicaties of een foto kunt u uw vinger tikken en vasthouden op het beeldscherm. Nu verschijnt er automatisch een venster in beeld en kunt u kiezen welke actie u wilt ondernemen. Tikken en vasthouden wordt ook gebruikt om applicaties te verplaatsen. Dit leg ik uit in een andere video.

Knijpen en uitsmeren

Knijpen en uitsmeren leg ik uit in de video, het wordt voornamelijk gebruikt om in te zoemen en uit te zoemen op een foto of website.